Boğaziçi Üniversitesi’nde tepki çeken işe alım ilanı: Kriter erkek olmak

Boğaziçi Üniversitesi’nde yapılan atamalara karşı itirazlar devam ederken üniversite bileşenlerinin tepkisini çeken bir alım ilanı yayınlandı.

İŞE ALIM KRİTERİ: ERKEK OLMAK

Prof. Dr. Naci İnci yönetimindeki üniversite Devlet Memurları Kanunu ve Sözleşmeli Personel Çalıştırılmasına İlişkin Esaslar’ın ilgili maddeleri uyarınca KPSS puanına göre 21 sözleşmeli personel alınacağını açıkladı.

Bilgisayar teknikeri alımı için ise “cinsiyeti erkek olmak” kriteri konuldu. İşe alım kriterine ayrıca “Yükseköğretim Kurumlarının Bilgisayar Programcılığı, İnternet ve Ağ Teknolojileri, Bilgisayar Teknolojisi ve Programlama, Web Teknolojileri ve Programlama, Bilgisayar Donanımı, Bilgisayar ve Enformasyon Sistemleri, Bilgisayar Destekli Tasarım, Bilgisayar Operatörlüğü ve Teknikerliği ön lisans programlarının birinden mezun olma kriteri de eklendi.

KİŞİYE ÖZEL İLAN ELEŞTİRİSİ

Üniversiteye bilgisayar teknikeri olarak bir kişi alınacak. Kamuoyunda ‘erkek olmak’ kriteri zaten ayrımcı olarak tepki görürken bir de kişiye özel ilan açıldığına yönelik eleştiriler getirildi.

Üniversite Dayanışma Ağı’nın yaptığı açıklamada “Boğaziçi Üniversitesi’nde işe alım kriteri: ‘Cinsiyeti erkek olmak.’ Kadınları çalışma hayatında görmezden gelmeniz, parya muamelesi yapmanız kabul edilemez. Kadınları iş alım süreçlerinde ikincil plana atmanıza da, eşitsiz koşullarla önlerine set çekmenize de izin vermeyiz” denildi.

Boğaziçi Üniversitesi akademisyenleri de yaklaşık iki yıldır üniversitelerinde gerçekleşen usulsüz uygulamalar, işe alımlarda yaşanan liyakatsizlik, hukuksuzluk nedeniyle iş yapmalarınının engellendiğini ifade ederek sosyal medya kampanyası başlattı.

#GörevimiziYapmamızEngelleniyor” etiketi üzerinden onlarca paylaşım yapılırken #100Haftadır ve #KabulEtmiyoruzVazgeçmiyoruz etiketleri de kullanıldı.

2 ENSTİTÜ 29 BÖLÜM DESTEK VERDİ

Akademisyenler ayrıca 29 Kasım Salı günü yine rektörlüğe sırtlarını dönerek bir açıklama yaptılar. Ortak açıklamaya Boğaziçi Üniversitesi’ndeki ATA Enstitüsü akademisyenleri, Biyomedikal Mühendisliği Enstitüsü ve Çevre Bilimleri Enstitüsü’nün yanı sıra 29 bölümün akademisyenleri destek verdiğini açıkladı.

“İki yıla yaklaşan bir süredir üniversitemizde ciddi bir yönetim krizi yaşanmaktadır” denilen açıklama şöyle devam etti:

“Yönetim, var olan mevzuatı da çarpıtarak, öğretim üyelerine soruşturmalar açmakta, bazı öğretim üyelerimizin sözleşmelerini gerçeklerden uzak haberlere dayandırarak yenilememekte, bazılarının yükseltmelerini keyfi sebeplerle bekletmekte, bazılarının ders vermesini, hatta kampüse girmesini hukuksuzca engellemektedir.

Bu tür uygulamaların, üniversitemizin 50 yılı aşkın sürdürdüğü ve yılların birikimine dayalı iyi bir kamu üniversitesi olma özelliğini ve eğitim ve araştırma kalitesini ciddi şekilde tehlikeye attığı konusunda yaptığımız tüm uyarılar göz ardı edilmiştir.

Liyakatsiz, şeffaf olmayan atamalar devam ederken, bu süreçleri eleştiren ve dava açan bölüm başkanları, mesnetsiz gerekçelerle görevden alınmakta ve bölümler tarafından seçilen bölüm başkanlarının atamaları yapılmamaktadır.

Bu tür uygulamalar, üniversitemizin kurumsal bütünlüğüne telafi edilmesi zor hasarlar vermekte ve ciddi kamu zararı oluşturmaktadır. Bu hasarların ve kamu zararının önüne geçmek gerek öğrencilerimiz gerekse onlara iyi bir gelecek sağlamak uğruna fedakarlıkla çalışan ailelerine karşı sorumluluğumuzdur.”

ÜNİVERSİTE, SIRALAMADA 100 SIRA GERİLEDİ

YÖK’ün hazırladığı “Üniversite İzleme ve Değerlendirme 2022” raporunda Boğaziçi Üniversitesi’nde atıf alan yayın sayısı 2020’de 621’di ancak bu sayı 2021’de 580’e düştü.

Times Higher Education (THE) Dünya Üniversiteler Sıralaması’na göre ise 2018’de bölgesel sıralaması 67 olan Boğaziçi Üniversitesi, 2019’da 88’e, 2020’de 138’e geriledi. 2021’de ise 100 sıra gerileyerek 167. sırada kendine yer buldu.

Input your search keywords and press Enter.